Wil jij je blogverkeer verhogen, maar weet je niet hoe?

Lukt het maar niet om meer bezoekers richting je website te trekken? Niet getreurd en gooi de handdoek nog niet in de ring. Bijna iedere blogger heeft dit in het begin gehad. Waaronder ikzelf! Daarom geef ik je in deze post mijn 14 beste tactieken mee die je zullen helpen om meer traffic naar je website te genereren.  

Met de juiste tactieken kan iedereen meer blogverkeer aantrekken. Dus jij ook!

Je moet alleen even weten HOE je dit kunt doen. En dat hoe, leg ik je hier uit.  

Meer blogverkeer - Laptop en boek en kopje
Photo by Anete Lūsiņa on Unsplash

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links op mijn blog. Geen zorgen, hier betaal jij niks extra’s voor. Dus win-win voor iedereen! 🙂 Ik link alleen naar producten waar ik 100% achter sta en geloof dat jij er ook echt iets aan hebt. Dank je wel! 

Genereer meer blogverkeer naar je website met deze 14 slimme tips

De 14 tips die ik in deze post beschrijf, heb ik allemaal zelf uitgeprobeerd en ze hebben stuk voor stuk bijgedragen aan de toename van mijn webverkeer, op deze website en op mijn 1e blog.

Mijn 1e site bestaat inmiddels zo’n anderhalfjaar en het opzetten ervan is niet zonder slag of stoot gegaan. Had ik de juiste kennis in huis gehad, dan had dit proces een stuk sneller kunnen verlopen. En via deze website wil ik jou nu precies deze kennis meegeven die ik zelf graag in het begin had gehad. En hopelijk zal jouw blog dan een stuk sneller groeien dan die van mij!

Wat heb je nodig?

Is bloggen je passie?

Beschik je over een flinke (een hele flinke) portie geduld?

Ben je goed in het schrijven van leuke teksten?

Dan heb je de belangrijkste kwaliteiten al in huis! Voeg daar nog wat basiskennis van marketing en promotie aan toe en je bent klaar om een succesvol blog te runnen!

Een groter bereik = meer blogverkeer op je website

Om meer blogverkeer naar je website te trekken, moet je het bereik van je blog uitbreiden en je focus op je potentiële website bezoekers gaan leggen. Dit kun je op verschillende manieren doen. De manieren die voor mij het beste werken leg ik hieronder aan je uit.

Maak hier gebruik van, doe inspiratie op en kijk voor jezelf welke punten je het meest aanspreken. 

Succes! 

Hoe vergroot je het bereik van je blog?

1. Zoekmachine Optimalisatie

SEO is een bekende afkorting onder bloggers. Mocht je er nog niet bekend mee zijn, volgt hier een korte uitleg:

SEO staat voor Search Engine Optimization, vertaald: zoekmachine optimalisatie. Dit houdt in: het aantrekkelijk en goed vindbaar maken van je content, zodat de zoekmachines je content hoog in de zoekresultaten plaatsen. 

Zoekwoordonderzoek

Het optimaliseren van je site voor de zoekmachines kun je onder andere doen door het gebruik van zoekwoorden/zinnen. Door deze zoekwoorden/zinnen meerdere keren te gebruiken in je content, begrijpen zoekmachines dat jouw content over dit onderwerp gaat. Wanneer er dan een zoekopdracht wordt gedaan met jouw zoekwoord, verschijnt jouw post in de zoekresultaten.

Wist je dat…?

Google per seconde zo’n 40.000!! zoekopdrachten verwerkt? Dat zijn 3.500.000.000 Google zoektermen per dag. En per dag komen er wereldwijd meer dan 4.000.000 nieuwe blogposts bij. Dus zelfs al is je blog nog zo goed, zo goed als die van jou, zijn er nog veel meer. Aan de ene kant moet je daarom content schrijven die in de smaak valt bij je toekomstige lezers en aan de andere kant, moet je content dus ook in de smaak vallen bij de zoekmachines. 

KeySearch Tool

Mijn favoriete tool om geschikte zoekwoorden te vinden is met behulp van de tool KeySearch. Je kunt in deze tool op zoek gaan naar zoekwoorden waar jij je content op kunt gaan targetten en waarbij jij met jouw website kans maakt om hoog in de zoekresultaten te ranken. Je kunt dan het beste op zoek gaan naar long-tail zoekwoorden, dus dat is een combinatie van meerdere woorden bij elkaar waar vaak op gezocht wordt.

Het klinkt misschien heel saai om zoekwoordonderzoek te moeten doen, maar als je hier vooraf geen onderzoek naar doet, is er gewoon weinig kans dat je post zal ranken. Je bent dan eigenlijk in de lucht aan het schrijven en dat is zonde van je tijd.

2. Schrijf waardevolle content

Maar wanneer is je content waardevol?

Je content is waardevol wanneer je lezers er iets aan hebben, wanneer je een probleem voor ze oplost, vragen voor ze beantwoordt en wanneer je het onderzoek voor anderen doet, zodat ze dit zelf niet meer hoeven te doen. .

Om uit te zoeken welke vragen je toekomstige lezers hebben over het onderwerp waar je over schrijft, kun je gebruik maken van Google autosuggestie. Welke vragen denk je dat ze zullen stellen om bij jouw content uit te komen?

Gebruik deze vraag als hoofdonderwerp van je tekst en beantwoord deze vraag. Dan hebben je lezers daadwerkelijk iets aan je blog en dat ziet Google als waardevolle content. Dit is een hele goede tactiek om je blogverkeer te verhogen en hoger in Google te ranken! Hou daarom trends in de gaten. Zoek uit welke vragen er nog meer spelen bij je doelgroep en stem daar je content op af. 

Moeite met het zelf schrijven van waardevolle, rake content? Liesbeth van Pakt Content is een topper in het vak die je hierbij kan helpen!

Waarom gedetailleerde, lange posts beter zijn voor je rankings in de zoekresultaten

Wanneer je lange, gedetailleerde blog-posts publiceert, heb je meer kans om te ranken voor meer long-tail zoekwoorden. Lange posts vallen ook veel meer op.

Meer blogverkeer - Afbeelding van vrouw die naar laptop kijkt en op potlood bijt
Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Doe moeite voor je lezers

Misschien ontvang je op dergelijke posts wel kliks, maar dat zullen geen waardevolle kliks zijn, want je lezers blijven hierdoor niet hangen. Het is niet interessant genoeg.

Dus:

  • Doe onderzoek
  • Steek tijd en moeite in je posts
  • Schrijf liever 1 post die als gids gebruikt kan worden door je lezers dan 10 kortere posts waar geen diepgang in zit.

Ik weet dat het enorm veel tijd kost, al dat onderzoeken. Maar je waagt je aan het schrijversvak en een thriller van 5 pagina’s verkoopt ook niet. Doe moeite voor je lezers, neem ze serieus, neem je werk als blogger serieus. Dan word je inzet uiteindelijk ook echt beloond. Als je dit doet nemen je lezers je serieuzer en dan kom je ook hoger in Google terecht! 

Met lang en gedetailleerd doel ik trouwens op minstens 700 woorden per post. Maar wil je echt opvallen, probeer dan blogs te schrijven van minimaal 2500-3000 woorden.

Hoe kun je je content aanpassen op de user intent?

Google kijkt ook naar de intentie van de gebruiker, de user intent. Het is belangrijk om te begrijpen wat de gebruikersintentie is voor het zoekwoord dat je inzet. Soms kan de intentie van de gebruikers totaal anders zijn dan jij zelf in gedachten had. Het is daarom slim om de zoekresultaten voor jouw gekozen zoekwoorden te bekijken om na te gaan of de top 10 content aansluit bij hetgeen jij in gedachten had.

3. Optimaliseer voor Google Voice en Featured Snippets

Waarom je je content alvast moet optimaliseren voor Voice Search

De helft van de zoekopdrachten die worden ingegeven zullen binnenkort spraakgestuurd zijn. Google zal dus content zoeken die zo duidelijk mogelijk antwoord geeft op de vragen die via Voice-search gesteld worden.

Hoe krijg je een voice snippet?

Wanneer je een zoekterm opgeeft in Google zie je bovenaan vaak een featured snippet staan. Een featured snippet is dat stukje tekst boven de andere zoekresultaten dat direct antwoord geeft op een vraag zonder dat je de link hoeft te openen. Je kent ze vast wel, ze zijn ontzettend handig!

En een groot deel van de antwoorden die Google geeft op de vragen die met Voice-search gesteld worden, komen weer uit deze featured snippets die Google uitgekozen heeft.

Als je wil dat jouw content ook in aanmerking komt om te verschijnen als resultaat op een spraakgestuurde zoekopdracht, moet je ervoor zorgen dat je content hierop aangepast is.

Hoe krijg je een featured snippet?

Check of er in Google daadwerkelijk gezocht wordt op de vraag waarvoor jij een featured snippet wil bemachtigen (autosuggesties). Zo ja, maak dan een header van deze vraag en formuleer het antwoord helder in de paragraag eronder. Gebruik hiervoor max. 40-60 woorden. Op deze manier kun je je content rondom vragen en antwoorden schrijven en zo meerdere featured snippets bemachtigen.

4. Ga pinnen op Pinterest

Eén van de beste dingen om te doen en te leren als blogger is hoe je Pinterest kunt inzetten voor de promotie van je blogs.

Pinterest is eigenlijk één grote visuele zoekmachine. Een zoekmachine die zoekt op afbeeldingen en hier kun jij je content aan koppelen.

Pinterest wordt voornamelijk gebruikt om ideeën en inspiratie op te doen. Dus als jij oplossingen voor bepaalde problemen aandraagt, of suggesties hebt, is dit hét platform dat bovenaan je social media lijstje moet staan.

In de volgende blogposts leg ik uit hoe je Pinterest kunt inzetten voor het promoten van je blogs? Lees dat hoe je zelf een zakelijk Pinterest account kunt opstarten en hoe je kunt zorgen voor verkeer vanuit Pinterest richting jouw blog.

En wil je het platform Pinterest echt goed leren inzetten voor jouw blog? Volg dan mijn Pinterest Cursus voor Beginners: She Can Pin!

5. Maak gebruik van SEO Ranking tools

Met SEO-tools kun je de prestaties van de SEO van je blog verbeteren. Er zijn een aantal tools die je hierbij kunnen helpen. Eén daarvan is de Yoast plugin. Deze gebruik ik zelf ook. Het is echt een aanrader en het is gratis.

Deze plugin laat je precies zien waar je de SEO van je posts verder kunt verbeteren, zodat je zeker weet dat je blogs zoekmachine optimalisatie-vriendelijk zijn.

6. Gebruik verschillende vormen van multimedia

Organisch bovenaan in de zoekresultaten verschijnen is een uitdaging. Vooral als je alleen tekstuele content aanbiedt. Google kijkt tegenwoordig namelijk naar de algehele gebruikerservaring. Die moet zo optimaal mogelijk zijn voor de gebruiker.

Om hoger te ranken en meer blogverkeer aan te trekken, moet je dus gebruik maken van verschillende vormen van multimedia, zoals video’s en afbeeldingen. Vooral video’s doen het erg goed!

7. Werk aan je backlinkprofiel

Een backlink is een andere website die naar jouw website linkt. Wanneer dat gebeurt, ziet Google dat als een stem richting jouw website en als je kwalitatieve backlinks ontvangt, eindig je hoger in Google en dat betekent ook meer blogverkeer!

Tip: Een manier om aan backlinks te komen die heel goed werkt, is door te gastbloggen voor andere websites. Op Fb zijn er groepen te vinden waarin er wordt gevraagd naar gastbloggers waar je op kunt reageren.

8. Optimaliseer afbeeldingen

Waarom moet je afbeeldingen optimaliseren voor SEO?

Het wel of niet optimaliseren het verschil kan maken tussen een langzamere of snellere laadtijd en een lange laadtijd haalt je pagina omlaag in de zoekresultaten van de zoekmachines. Ook kun je door je afbeeldingen te optimaliseren extra context meegeven aan je afbeeldingen door een tekstuele beschrijving toe te voegen in de Alt-tags. Deze beschrijving wordt ook gelezen door de zoekmachines en dat draagt weer bij aan een betere SEO voor je website.

Hoe optimaliseer je afbeeldingen voor SEO?

  • Gebruik duidelijke afbeeldingen van hoge kwaliteit;
  • Gebruik afbeelding die relevant zijn voor je content. Afbeeldingen hebben een groot aandeel in de gebruikerservaring en daarom wil je dat je afbeeldingen er perfect uitzien;
  • Upload je afbeeldingen in het juiste formaat;
  • Gebruik zoekwoorden voor de bestandsnaam;
  • Geef een beschrijving aan de alt-tags waarin je beschrijft wat er op de afbeelding te zien is.

De zoekmachines begrijpen alleen wat er op jouw afbeelding te zien is wanneer jij dat aan Google vertelt. Plus, je helpt hier slechtzienden mee die zo ook kunnen begrijpen wat er op de afbeelding te zien is.

Verander het formaat van je afbeeldingen

Om ervoor te zorgen dat je webpagina’s snel laden, is het aan te raden om het formaat van je afbeeldingen te veranderen. Pas het formaat van de afbeelding aan naar de daadwerkelijke grootte zoals deze weergegeven wordt op je site en zorg ervoor dat je je afbeeldingen comprimeert. ShortPixel is een hele handige plugin die dit voor je doet, zonder in te leveren op de kwaliteit van je afbeeldingen!

Weet je niet welk effect je afbeeldingen hebben op je laadtijd, controleer dit dan met Google Pagespeed Insights

Let wel op de auteursrechten van de afbeeldingen die je gebruikt. Je kunt het beste gebruik maken van stockfoto’s van sites die hiervoor bedoeld zijn en die vrij zijn van auteursrechten.

Er zijn super veel mooi gestylede gratis foto’s verkrijgbaar die je voor je blogs, Pinterest en Instagram mag gebruiken, zoals bijvoorbeeld bij Pixistock en Ivorymix. Je mag dan de auteur niet veranderen en vaak wordt verzocht om de maker wel te noemen. Helemaal prima, toch!

Meer blogverkeer - Marketingboeken, papier met de letters Marketing strategy
Photo by Campaign Creators on Unsplash

9. Neem deel aan Pinterest Groepsborden

Sluit jezelf aan bij groepsborden op Pinterest. Op deze groepsborden mag jij je content in de vorm van pins delen en vaak hebben deze groepen veel volgers. Vaak wordt er gevraagd om in ruil daarvoor af en toe ook wat pins van andere gebruikers te pinnen naar je eigen borden. De groepsborden van Pinterest zijn een hele handige manier om wat extra ogen te krijgen op je content.

Op Pinterest kun je de groepsborden vinden door bovenaan in de zoekbalk het onderwerp van je gewenste groepsborden kunt invoeren. Kies dan aan de rechterkant van de zoekbalk voor ‘Borden’ en druk op ‘Enter’. In de zoekresultaten verschijnen nu alle borden met betrekking tot dit onderwerp.

Een groepsbord herken je aan een cirkel op het bord met daarin een aantal profielfoto’s van de gebruikers die lid zijn van het groepsbord. Wanneer je een groepsbord aanklikt staat er meestal aangegeven welke stappen je moet volgen om lid te worden als dit mogelijk is.

10. Bouw een mailinglijst op

Iedere blogger die zichzelf serieus neemt, MOET een mailinglijst opbouwen. Een mailinglijst is een lijst waarop mensen zich inschrijven om jouw nieuwsbrief en aanbiedingen te ontvangen. E-mail lijkt misschien niet zo hot meer, maar als blogger zijnde is een mailinglijst een goudmijn als het aankomt op het aantrekken van meer website bezoekers! 

Je mailinglijst is enorm waardevol, omdat de mensen die zich hiervoor inschrijven, écht interesse hebben in jouw content. Zonder deze optie komen geïnteresseerde lezers per toeval misschien één keer op je site uit, maar zonder de nieuwsbrief is er een grote kans dat ze de weg naar je blog nooit meer terugvinden.

Zelf maak ik gebruik van Mailerlite. De gratis-versie heeft genoeg mogelijkheden voor de beginnende blogger en is gratis tot 1.000 subscribers. Als je blog  groeit, kun je tegen die tijd upgraden.

Om je lezers te verleiden zich in te schrijven voor je nieuwsbrief kun je daar iets tegenoverstellen, zoals een checklist die ze gratis ontvangen, een template of een printable die van toepassing is op je blog.

Stuur nieuwe leden automatisch een welkomstmail waarin je uitlegt wat ze van je mogen verwachten, een bedankje en links naar oudere interessante posts.

11. Maak contact met andere bloggers en met je lezers

De fijnste manier om te connecten met Nederlandstalige bloggers, maar ook met je lezers, is voor mij toch echt Instagram! Op Instagram maak je ontzettend makkelijk contact met elkaar, je spreekt elkaar makkelijk aan via de DM’s en je maakt er een oprechte verbinding met anderen. Tegenwoordig mag je je eigen links ook delen in je stories d.m.v. de link sticker en dat maakt Instagram ideaal voor het verkrijgen van meer blogverkeer.

Volg She Can Blog ook op Instagram! Ik deel er wekelijks nieuwe tips, maar ook regelmatig toffe acties voor bloggers!

Meer blogverkeer - Tablet en toetsenbord
Photo from Unsplash

12. Maak je content makkelijk deelbaar

Wanneer je posts vaker gedeeld worden, heb je ook meer kans op meer traffic naar je website. Maar hoe zorg je ervoor dat anderen je posts delen?

Maak het je lezers makkelijk om je content te delen via sociale netwerken. Dus plaats social share knoppen op je blog, zoals je bij mij ziet bovenaan mijn posts. Je kunt hier een plugin voor gebruiken. Ik gebruik hier de plugin Sassy Social Share voor.

Gebruik niet te veel share knoppen, maar alleen die voor de sociale media waar je lezers het actiefst zijn. Zo voorkom je dat je website er rommelig uit gaat zien.

13. Creëer een systeem voor het promoten van je blog

Met alle verschillende kanalen om je posts te delen is het moeilijk om bij te houden waar je je nieuwe blogposts al gepromoot hebt. Daarom heb ik een gratis checklist voor je gemaakt die je hiervoor kunt gebruiken, zodat je zeker weet dat je je blog optimaal hebt gepromoot en kunt rekenen op een explosieve groei in het aantal website bezoekers! Download ‘m hier!

14. Plaats advertenties

Het is zeker niet onverstandig om er een spaarpotje op na te houden om te adverteren. Je hoeft hier echt geen honderden of zelfs tientallen euro’s per maand aan uit te geven, maar met een klein bedrag kun je al heel wat extra – en vooral ook gericht – blogverkeer aantrekken. Kijk ook hier weer welk kanaal het beste voor je werkt.

Op Pinterest kun je al pins promoten voor € 1 per dag en het levert je zo gemakkelijk extra blogverkeer op. Als je echt professioneel wil bloggen, raad ik je dit enorm aan. De platforms raken overvol met concurrentie waardoor je amper kunt ranken op de zoekwoorden die voor jou het belangrijkst zijn. Door te adverteren, bereik je jouw doelgroep veel sneller.

Conclusie

Het kost tijd, maar met hard werken, doorzettingsvermogen en een passie voor bloggen, lukt het jou ook om meer blogverkeer te genereren en je Google Pagerank te verhogen!

Neem deze tips ter harte en ik hoor graag of je wat aan mijn tips gehad hebt.

Succes! 

Angie