She Can Blog

She Can Blog Logo
15 gratis wordpress plugins die niet mogen ontbreken op je blog

15 must-have WordPress Plugins voor bloggers in 2021!

Deze must-have WordPress plugins mogen niet ontbreken op je blog in 2021!

Ben jij op zoek naar de beste, belangrijkste, must-have WordPress plugins voor bloggers die echt essentieel zijn om je blog te laten groeien in 2020? In dit artikel neem ik de beste WordPress plugins met je door die favoriet zijn bij mij en bij de meeste bloggers wereldwijd!

Plus: ze zijn ook nog eens gratis!

Als blogger wil je geen tijd verdoen aan uitzoeken welke van de zo’n 50.000 WordPress-plugins het beste en het betrouwbaarst zijn. Dat begrijp ik helemaal!

Wat je wel wil is jezelf focussen op het creëren van geweldige nieuwe content en je blogstrategie! Daarom heb ik het uitzoekwerk alvast voor je gedaan.

Lees mee, kijk welke plugins je nodig hebt voor je blog en binnen een uurtje kun je ‘WordPress plugins installeren’ van je to-do lijst afstrepen!

Photo by Pineapple Supply Co. on Unsplash

Nog geen WordPress-blog?

Volg dan eerst dit stappenplan om je eigen blog op te starten! –> Start je eigen blog nu!

Als je trouwens voor LyricalHost kiest, mag ik je me wel direct een mooie korting van 10% op de hosting meegeven!! Klik op de afbeelding hieronder en gebruik de code SHECANBLOG. 🙂

Lyrical-Host-Discount-code-1

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links op mijn blog. Geen zorgen, hier betaal jij niks extra’s voor. Dus win-win voor iedereen! 🙂 Ik link alleen naar producten waar ik 100% achter sta en geloof dat jij er ook echt iets aan hebt. Dank je wel! 

Wat zijn plugins en waar heb je ze voor nodig?

Als beginnend blogger zegt het woord plugin je waarschijnlijk nog niet veel. Daarom leg ik je eerst kort uit wat WordPress plugins precies zijn en waar je ze voor nodig hebt.

Plugins zijn stukjes software die bepaalde functies bevatten die je kunt toevoegen aan je WordPress-website. Je kunt het een beetje vergelijken met applicaties op je smartphone. Applicaties voegen functies toe aan je smartphone waardoor je bijvoorbeeld met je smartphone kunt mailen, internetbankieren of spelletjes kunt spelen.

Met een blog werkt dat net zo. Je hebt een WordPress-thema geïnstalleerd op je blog die bepaalde basisfuncties heeft, maar wil je dat je blog helemaal perfect loopt en er exact uitziet zoals jij voor ogen hebt, zul je dit aan moeten vullen met plugins. Een soort mini-applicatie dus!

Kortom: plugins zijn bedoeld om de functionaliteit van je blog te verhogen.

Foto door Jess Bailey Designs via Pexels

De beste must-have WordPress plugins om je blog te laten groeien

De beste WordPress plugins die ik hier met je deel zijn bedoeld om je blog:

 • Te laten groeien
 • Te optimaliseren zodat je posts vaker gedeeld worden op social media
 • Hoger te laten ranken in de zoekresultaten van Google
 • Sneller te maken
 • Te beveiligen
 • De gebruikerservaring te verhogen

Ik moet er wel bij zeggen dat een teveel aan plugins (max. 10 – 15 plugins) ervoor kan zorgen dat je blog traag wordt. Installeer daarom alleen de plugins die je ook echt nodig hebt!

Veel plugins zijn gratis, maar hebben een premium plan voor wanneer je meer features nodig hebt, maar ik moet zeggen dat ik tot nu nog voor geen enkele uitbreiding betaald heb! 🙂 Al zou ik best bereid zijn om dat te doen als het de functionaliteit van mijn blog vooruit helpt.

Hoe installeer je een plugin?

Het installeren van een plugin is zo gedaan! Klik in je WordPress-dashboard in het menu aan de linkerkant op Plugins -> Add new en voer een zoekopdracht in.

Tip: De zoekfunctie is best precies, daarom is het belangrijk om de volledige naam van de plugin in te voeren.

Je krijgt nu verschillende plugins te zien die aansluiten bij je zoekopdracht. Kies de plugin uit die je wil installeren en klik op Install Now. Wanneer WordPress klaar is met installeren klik je op Activate.

Je plugin is nu geïnstalleerd en je kunt deze meestal terugvinden in het menu aan de linkerkant van je dashboard, soms bovenaan het scherm en soms wordt de plugin toegevoegd aan het menu Settings. Zoek waar je de plugin kunt vinden en pas de instellingen aan naar wens.

Must-have WordPress plugins om je WordPress-blog next level te laten gaan in 2020

1. Elementor

Elementor is een paginabouwer die het werken met WordPress een stuk aangenamer maakt. Er is ook een premium-versie, maar met de gratis versie kun je al ontzettend veel!

In Elementor bouw je je webpagina’s met een drag en drop-editor. Het is een visuele editor en dat betekent dat je direct kunt zien hoe je pagina eruit komt te zien, waardoor je niet steeds op en neer hoeft te gaan tussen de editor en de preview. Dat scheelt veel tijd en het werkt echt veel makkelijker.

Je kunt ook direct zien of je design responsive is. Daarmee bedoel ik dat je in Elementor ook direct kunt bekijken hoe jouw pagina eruitziet op mobiel of tablet.

Tip: Bouw alleen je pagina’s met Elementor en niet je posts! Veel bloggers maken deze fout (mezelf inclusief), maar wanneer je je site later wil gaan monetizen, kan je site hierop afgewezen door de adverteerder. Bouw je posts daarom in de standaard WordPress editor!

Foto door Vlada Karpovich via Pexels

2. Yoast – SEO

Deze SEO WordPress plugin helpt bij het verbeteren van de zoekmachine optimalisatie van je site, zodat je hoger in Google rankt. Voor beginnende bloggers is SEO vaak abracadabra – voor mij was dat het in ieder geval wel – en Yoast maakt het dan zoveel makkelijker voor je!

Yoast helpt o.a. met het toevoegen van meta tags, de leesbaarheid van je tekst, het creëren van XML-sitemaps, bij het optimaliseren van je content voor social media, het connect je website met Google Search Controle en nog veel meer.

Yoast is inmiddels al meer dan 5.000.000 keer gedownload door andere gebruikers, dus dat geeft wel aan hoe populair en betrouwbaar deze SEO WordPress-plugin is.  

En nog een leuk feitje: deze wereldwijd populaire plugin is van Nederlandse bodem!

Meer weten over SEO? Lees dan hier mijn Zoekmachineoptimalisatie Beginnersgids!

3. Sassy Social Share

Zie je die social media-icons aan de rechterkant van het scherm (of onderaan vanaf je mobiel)? Deze icons heb ik gemaakt met de plugin Sassy Social Share en door op één van deze icons te klikken, kunnen je lezers je content met één klik op de knop delen via social media.

Ik vind deze plugin superfijn werken! Je kunt de knoppen helemaal customizen, zodat ze mooi aansluiten op het design van je site. Verder is de plugin makkelijk te begrijpen en kun je deze integreren met meer dan 100 social media platforms, waaronder Facebook, Pinterest, Instagram, Twitter en LinkedIn.

Leuke feature: deze plugin toont hoe ook vaak je posts al gedeeld zijn op social media! 

4. ShortPixel

Bezoekers van een webpagina blijven meestal niet lang hangen wanneer deze pagina langzaam laadt en afbeeldingen zijn vaak een grote boosdoener als het om lange laadtijden van websites gaat.

Tegelijkertijd zijn afbeeldingen ook van essentieel belang voor je blog, omdat ze je blogs interactief maken en er gezelliger uit laten zien en dat is weer goed voor je SEO.

Om toch afbeeldingen te kunnen plaatsen, zonder dat deze je bounce rate verhogen, kun je je afbeeldingen optimaliseren voor het web.

Dat houdt in dat je de afbeeldingen verkleint, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. De ShortPixel-plugin doet dat voor je. ShortPixel comprimeert en optimaliseert je afbeeldingen door middel van lossless compressie en maakt je site zo een stuk sneller.

Foto door Jess Bailey Designs via Pexels

5. UpdraftPlus Backup

Heb je erover nagedacht wat er met je site gebeurt wanneer je gehackt wordt of wanneer je een aanpassing niet meer hersteld krijgt? Het is niet altijd iets waar bloggers bij stilstaan in het begin, maar het is oh zo noodzakelijk! Ik hoor dit namelijk vrij regelmatig en het is echt een risico dat je loopt op het moment dat je je site hier niet tegen beveiligd en je geen backups maakt!

Dus zorg ervoor dat er backups worden gemaakt van je site. Zo zorg je ervoor dat je je site altijd opnieuw kunt installeren indien zich iets voordoet.

En daar is UpdraftPlus Backup WordPress plugin echt ideaal voor, want je kunt deze plugin zo instellen dat het automatisch back-ups maakt en deze vervolgens opslaat naar een Cloud-service naar keuze, bijvoorbeeld Google Drive of Dropbox. Echt ID-E-AAL!

En mocht er dan iets gebeuren met je site, kun je deze dankzij deze plugin weer makkelijk herstellen! Ik vind deze WordPress backup plugin echt een must-have voor elke blogger.

6. Akismet – Anti-spam

Het is natuurlijk hartstikke leuk om comments te ontvangen van oprecht geïnteresseerde lezers, maar in werkelijkheid zul je veel comments ontvangen van spamsites. Zij gebruiken maar al te graag gebruik van de kans om hun spammy links achter te laten op jouw site en daar zit jij uiteraard niet op te wachten.

Iedere blogger heeft hier last van, maar geen zorgen, want je kunt dit makkelijk tegengaan met de Akismet-plugin. Deze plugin filtert deze comments eruit en zorgt ervoor dat ze niet gepubliceerd worden.

Tip: Zorg ook dat je in WordPress de optie aanzet om alle reacties op je posts goed te keuren voordat ze gepubliceerd worden! Zo hou je grip op eventuele spam-comments die door het filter heenglippen en andere ongewenste comments!

7. W3 Total Cache

Deze plugin verbetert de gebruikerservaring van je website door de prestaties te verhogen en laadtijden te reduceren. W3 Total Cache verbetert de snelheid van je website doordat het opgeslagen kopieën van je website te gebruiken, waardoor je hosting server minder werk heeft en je site sneller kan lopen.

8. Insert Headers and Footers

Het komt regelmatig voor dat je voor een bepaalde tool of software een code in je header of footer moet plaatsen om deze feature toe te kunnen voegen aan je blog. Soms moet je daarvoor een code in je header of footer plaatsen om eigenaarschap te verifiëren van je site.

Als beginnend blogger wil je natuurlijk niet gaan rommelen met de code van je WordPress-blog. Je kunt dan deze WordPress-plugin gebruiken. Die zorgt er dan voor dat die code op de juiste manier aan de code van je blog wordt toegevoegd. Scheelt hoofdpijn, dikke aanrader!

9. WPS Hide Login

Met deze plugin kun je voorkomen dat er aanvallen op je site worden gepleegd. Deze plugin verhult de pagina waarop je normaal gesproken inlogt door gebruik te maken van een gepersonaliseerde URL.

Elke WordPress-blog heeft namelijk dezelfde URL om op in te loggen, namelijk; jouwdomeinnaam.com/wp-admin/.  Met een gepersonaliseerde URL is het al meteen een stuk moeilijker voor hackers om je inlogpagina te traceren en dus een aanval te kunnen plegen.

Simpel, maar echt waardevol!

Photo by Gaelle Marcel on Unsplash

10. Polylang

She Can Blog is zowel in het Nederlands als in het Engels te lezen en om mijn site meertalig in te stellen, heb ik de Polylang plugin geinstalleerd. Deze plugin zorgt ervoor dat je bij iedere post kunt aangeven in welke taal deze post is geschreven en je kunt de vertaalde post eraan koppelen. Wanneer je dan op het vlaggetje van de taal naar keuze klikt, ga je automatisch naar de vertaalde versie versie van de betreffende pagina.

Heel handig, maar ook belangrijk voor je SEO. Op deze manier geef je de juiste signalen af richting Google voor het correct indexeren van je website.

11. Wordfence Security – Firewall & Malware Scan

Beveiliging is ontzettend belangrijk voor bloggers. Hackers en aanvallen liggen altijd op de loer. Daarom wil je je website zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor kwaadaardige bezoekers en dat is precies wat deze WordPress-plugin doet. Wordfence Security identificeert en blokkeert deze bezoekers. Ook zit er een malware scanner bij die je op de hoogte houdt wanneer er iets verdachts gebeurt op je website.

12. Pin It Button – Voor Pinterest

Pinterest is een geweldige bron van gratis webverkeer voor veel bloggers. Daarom wil je dat je blog zoveel mogelijk gedeeld wordt op Pinterest en met deze Pin It-knop maak je het je bezoekers makkelijk om je content snel en moeiteloos te delen op hun Pinterest-borden. Deze knop verschijnt op alle afbeeldingen die op je blog staan, zodat je bezoekers deze afbeelding met de bijbehorende link naar jouw webpagina kunnen delen als nieuwe Pin op Pinterest. Het instellen van deze knop is een kleine moeite, zeker voor wat je er uiteindelijk voor terugkrijgt.

13. GS Pinterest

GS Pinterest gebruik ik voor de Pinterest-feed plus Volg mij op Pinterest-knop die je ziet in de rechter sidebar (of onderaan de pagina vanaf mobiel). Je kunt ervoor kiezen om één van je borden te delen of je laatste pins. Zo kunnen je lezers je snel volgen op Pinterest en loop je geen nieuwe volgers mis.

Update 12-12-2020: Inmiddels gebruik ik deze plugin niet meer, omdat ik vond dat het mijn site te veel vertraagde. Hoe dan ook blijf ik dit wel een topper vinden. Kijk even via Pagespeed Insights welk effect deze plugin heeft op jouw site in combinatie met je andere plugins!

Leren om meer verkeer naar je blog te trekken met Pinterest? Dan zijn deze posts wellicht ook interessant voor jou:

14. 410 – Redirection

Soms delete je wel eens posts die je niet meer nodig hebt. Niets mis mee, alleen Google ziet dat als een gebroken link en kan je hierdoor lager ranken. Met deze plugin voorkom je gebroken links door ze te redirecten naar een bestaande pagina op je site. Zo hou je je blog netjes en blijf je ook bevriend met Google.

15. Pretty Links

Wanneer je aan affiliate marketing doet, ontvang je daarvoor referral-links die er meestal niet zo mooi uitzien. Met deze plugin kun je je affiliate-links maskeren met een mooiere link; een Pretty Links dus! Ook kun je je links overal tegelijk in 1x veranderen, mocht de link wijzigen! Dat scheelt behoorlijk wat tijd als er een vervangende link moet worden ingesteld.

En wat extra top is aan deze plugin is dat het ook gelijk de statistieken bijhoudt van je Pretty Links. Zo kun je bijvoorbeeld zien hoe vaak er op de link geklikt is.

Tot Slot

Dit zijn de meest essentiële, must-have WordPress plugins voor je blog. Ze helpen je om je blog te laten groeien en om geld met je blog te kunnen verdienen.

Stuk voor stuk echte must-haves wat mij betreft! Ik hoop dat deze post over de 15 beste must-have WordPress-plugins je goed op weg heeft geholpen.

En nogmaals; gebruik alleen plugins die echt noodzakelijk zijn voor je blog. Je kunt alle plugins altijd deactiveren en verwijderen, dus doe dit ook echt wanneer ze niet meer relevant zijn voor je blog.

Wat zijn volgens jou echte must-have WordPress plugins? Laat een bericht achter in de comments! En vergeet niet om deze post ook te delen met andere bloggers! Sharing is caring! 😊

Bedankt voor het lezen!

Liefs,

Angie

 •  
  38
  Shares
 • 38
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

6 reacties op “15 must-have WordPress Plugins voor bloggers in 2021!”

 1. Pingback: SEO - Zoekmachine optimalisatie: wat is het en hoe werkt het? - She Can Blog

 2. Pingback: WordPress.com Vs. WordPress.org - She Can Blog

 3. Pingback: De beste Pinterest plugin voor bloggers - She Can Blog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.