Spread the love

Naast het delen van tips over bloggenzoekmachine-optimalisatie en Pinterest vind ik het ook leuk om op deze website terugkerend een andere blogger aan het woord te laten. Wie zijn ze, wat voor blog hebben ze, wat beweegt ze en wat kun jij als blogger van ze leren?

Vandaag aan het woord:
Blogger Maarten van Papa’s Wereld

Maarten Fest - Papa's Wereld
Maarten Fest – Papa’s Wereld

Wie ben jij en wat voor blog heb je?

Ik ben Maarten Fest en blog sinds januari 2015 over het ouderschap. Bloggende papa’s zie je tegenwoordig al steeds vaker, maar toen ik begon waren ze op één hand te tellen.

Het laatste jaar is de focus een klein stukje verlegd. Hoewel mijn gezin en ikzelf nog steeds een belangrijk onderdeel zijn van de blog, schrijf ik steeds meer over alles wat daaromheen past. Inrichting van de woning, onderhoud van de tuin of het instellen van een VPN voor computers. De blog is dus veel breder geworden, maar wel staat alles nog in relatie tot het gezin en het huishouden.

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Ooit schreef ik voor de kinderopvangorganisatie waar ik bij werkte voor het personeelsblad. Op het moment dat ik ontdekte dat mijn vrouw zwanger was, begon ik na te denken over de kinderopvang voor mijn eigen kind. Dit werd een aparte column in het blad.

Na enkele edities van dit verhaal werd het blad wegbezuinigd. Het verhaal was nog niet af en een jaar later knaagde dit nog aan me. Tijdens het zoeken op internet wat andere vaders schreven over hun kinderen en opvoeding, kwam ik slechts op enkele bekende Nederlanders uit die dat als extra broodwinning deden. Mijn verhaal kwam daar niet in voor en dus besloot ik zelf teksten te gaan schrijven. Als ik mijn teksten van toen lees, besef ik hoeveel ik nu gegroeid ben qua teksten.

Wat maakt jouw blog uniek?

Hoeveel vaders ken je die over hun rol in het gezin schrijven? En dan als tweede vraag, hoeveel van deze vaders zijn al langer dan vijf jaar aan het schrijven en zijn niet begonnen als een vorm van inkomsten? Dat maakt Papa’s wereld uniek. Ondanks dat er nu ook veel gesponsorde berichten in voorkomen, blijf ik wel altijd eerlijk in mijn mening. Vind ik iets ‘compleet niets’, dan schrijf ik dat ook.

Ik gebruik mijn blog echter niet als politieke uitlaatklep en blijf dan ook vaak weg van maatschappelijke discussies. Puur omdat ik geen zin heb in wellus-nietus spelletjes waarbij met modder naar elkaar gegooid wordt.

“Door het bloggen kom ik op plekken en evenementen terecht waar ik anders nooit heen zou zijn gegaan. Dat is voor mij een echte traktatie.”

maarten fest

Wat vind je leuk en minder leuk aan bloggen?

Het leuke aan bloggen is dat ik schrijvend mijn ei kwijt kan. Vaak helpt het me om mijn eigen gedachten onder woorden te brengen. Op die momenten functioneert het als een soort van therapie waarbij ik emoties verwerk. Door het bloggen kom ik op plekken en evenementen terecht kom waar ik anders nooit heen zou zijn gegaan. Dat is voor mij een echte traktatie. Op deze manier zijn er hele fijne vriendschappen ontstaan.

Opdrachten schrijven die niet helemaal liggen kan soms een worsteling zijn. Het onderwerp past dan prima bij mijn blog, maar dan kun je net de juiste ingang of woorden niet vinden. Op die teksten kan ik dan soms echt dagen blijven zitten, terwijl ik ze allang online had willen hebben.

Op welke social media platforms ben je te vinden?

En hoe zet je deze platforms in voor het aantrekken van blogverkeer? 

Papa’s wereld heeft accounts voor Facebook, Instagram, Twitter en TikTok. Op Facebook en Instagram ben ik erg actief door de nieuwe blogs te delen en tussendoor foto’s plaatsen. Twitter en TikTok gebruik ik eigenlijk niet echt, hooguit om de naam bezet te houden.

Oh ja, ik heb nog een Pinterestpagina, maar daar moet ik me nog echt in gaan verdiepen. Dit is echt een platform wat mij nog veel meer op zou kunnen leveren aan bezoekers. LinkedIn gebruik ik op persoonlijke titel, maar daar komen wel regelmatig leuke samenwerkingen uit voor artikelen. Het grootste deel van mijn bezoekers komt binnen via Facebook nadat ik een nieuw artikel geplaatst heb.

Logo Papa's wereld

Welk platform werkt het beste voor het aantrekken van nieuwe klanten voor jouw bedrijf?

Dan ga ik niet echt voor een social media platform, maar voor Hulc. Op die site kun je als blogger pitchen op passende producten en diensten waar je een artikel over kunt schrijven. De laatste paar maanden heb ik me hier iets meer in verdiept en dat heeft best leuke resultaten opgeleverd.

Hoe zorg je er nog meer voor dat je goed vindbaar bent online?

De laatste twee jaar ben ik mijn artikelen flink aan het verbeteren qua kwaliteit. Vooraf onderzoek doen via Answer The Public en kijk ik welke zoekwoorden slim zijn om te gebruiken. Naast mijn laptop ligt dan ook altijd een uitwisbaar schrift waar de info in staat die ik wil gebruiken. Door beter gebruik te maken van SEO zijn er enkele artikelen die hoog scoren in Google en waardoor ik dagelijks bezoekers binnenkrijg zonder dat er iets nieuws gepubliceerd is.

Welke tactieken heb je ingezet om de SEO van je website te verbeteren?

Vooraf bedenk ik nu welke woorden er in het artikel moeten voorkomen en welke synoniemen er zijn waardoor je iemand niet kwijt raakt tijdens het lezen. Oude artikelen worden beetje voor beetje aangepast en herschreven. Er komen betere tussenkopjes in de artikelen waar zoekwoorden in verwerkt zitten. Afbeeldingen krijgen een slimmere naam voordat ze de website ingaan en de alt-tags worden nu standaard ingevuld. Ik moet zeggen dat dit echt een enorm verschil is met hoe ik het vroeger aanpakte.

“Wil je enkel beginnen om er geld mee te gaan verdienen, bedenk dan goed dat slechts een handje vol bloggers echt ervan kan leven en die hebben daarvoor heel hard moeten werken.”

maarten fest

Welk advies wil je meegeven aan beginnende bloggers?

Kijk goed naar wat andere bloggers doen, maar kopieer ze niet. Maak je eigen content met een eigen sausje. Bedenk vooraf waarover jouw website moet gaan en welke doelgroep die je wilt aanspreken.

Zelf wilde ik ooit schrijven voor vaders, maar uiteindelijk blijkt dat het grootste deel van mijn lezers vrouwelijk is. Dat heb ik maar geaccepteerd en daardoor zijn de onderwerpen ook breder geworden en blijft de toon van schrijven hetzelfde. Bedenk dus vooraf goed voor wie je wilt schrijven en wat het doel is van je blog.

Wil je enkel beginnen om er geld mee te gaan verdienen, bedenk dan goed dat slechts een handje vol bloggers echt ervan kan leven en die hebben daarvoor heel hard moeten werken. Maak vooral veel schrijfuren en maak een plan van aanpak. Raak bevriend met andere bloggers en geef elkaar tips. In een samenwerking met andere bloggers moet het ‘geven en nemen’ zijn. Staat dit goed met elkaar in balans, dan kom je vanzelf ook in een gunfactor te staan.

Wat staat er allemaal op de planning voor de rest van 2021?

Dit is best een moeilijke vraag, want ik sta nu op een behoorlijk onzeker punt. In april heb ik Fest Publishing opgericht. Vanuit dit bedrijf schrijf ik alle betaalde opdrachten voor Papa’s wereld, maar ben ik ook in te huren om voor anderen te schrijven. Per 1 september ga ik uit dienst bij de kinderopvang en ga ik op zoek naar een baan die in het verlengde ligt van bloggen.

In de komende maanden ga ik eerst wat liggende opdrachten wegwerken die al online hadden moeten staan en daarna ga ik volle bak aan de slag om andere nieuwe content te maken. Wie weet komt er wel een compleet nieuwe blogsite naast zodat de content nog breder kan worden, maar dit is slechts nog een idee voor nu. Wellicht moet Papa’s wereld zelfs wel een keer op de schop qua menustructuur en worden alle oude blogs helemaal nagelopen en aangepast. Er is nog heel veel te doen, te veel voor één persoon.

Ach wie weet werk ik over een jaartje of tien in een kantoor met een complete redactie waarbij we meerdere sites onderhouden. Dromen mag altijd, toch?

Maarten

Ook een blog beginnen?

Wil jij net als Maarten ook een blog beginnen? Begin dan met mijn blog-tutorial voor beginners. Hier leer je stap voor stap om je eigen blog op te zetten!

En wil je je verder laten inspireren door andere bloggers & ondernemers? Lees dan ook het met Loopbaancoach Sara Surachno en met Hanny van 9BestMoms of mijn blog over de beste bloggers om te volgen in 2021 nog even door!


Spread the love