She Can Blog

She Can Blog Logo
Pinterestborden optimaliseren - waarom en hoe pak je het aan_

Pinterest-borden Optimaliseren: Waarom Het Belangrijk Is En Hoe Je Dat Doet

In mijn vorige post heb ik uitgelegd hoe je een Pinterest Business Account aanmaakt en waarom het hebben van een Business Account belangrijk is voor je online business. Heb je dit gemist en heb je dus nog geen Business Account, dan kun je het beste eerst beginnen met het lezen van die post.

Heb je al een Business account?

Mooi! Dan is het tijd om Pinterest-borden aan te maken en deze ook te optimaliseren. In deze post leg ik je uit hoe je dat kunt doen!

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links op mijn blog. Geen zorgen, hier betaal jij niks extra’s voor. Dus win-win voor iedereen! 🙂 Ik link alleen naar producten waar ik 100% achter sta en geloof dat jij er ook echt iets aan hebt. Dank je wel! 

Wat maakt het uit of je Pinterest-borden wel of niet geoptimaliseerd zijn?

Door je Pinterest-borden goed te optimaliseren, kun je namelijk meer verkeer naar je blog trekken. Het is helemaal niet moeilijk om te doen, maar je moet er wel even de tijd voor nemen om te weten wat je moet doen en om het te doen. Als je deze post eerst goed doorleest of stap voor stap volgt, ben je met een paar uurtjes klaar!  Pinterest lijkt heel vanzelfsprekend; je maakt wat borden aan, slaat pins op waar je wat aan hebt, volgt wat mensen en dat is dat. En wanneer je je account puur voor persoonlijke doeleinden gebruikt is dit inderdaad wat Pinterest is. Maar als je Pinterest wil inzetten om meer verkeer richting je blog te genereren, dan zul je je profiel zo moeten optimaliseren dat Pinterest-gebruikers je weten te vinden en vanaf je Pins ook door zullen klikken naar je blogs.

Zie Pinterest als een visuele Google

De term SEO is de meeste bloggers niet onbekend. Wil je hoog ranken in de zoekmachines, zul je moeten werken aan de SEO van je website. SEO staat voor Search Engine Optimilisation, ofwel het optimaliseren van je content voor de zoekmachines. Met Pinterest is dit net zo. Ik weet dat Pinterest door veel mensen als een vorm van social media wordt gezien, maar eigenlijk is Pinterest eerder een visuele zoekmachine. Ook in Pinterest voeren de gebruikers een zoekopdracht in. Alleen in plaats van een lijst met zoekresultaten in de vorm van korte teksten met links, geeft Pinterest een lijst met zoekresultaten in de vorm van Pins.

Pinterest SEO

Ook voor Pinterest geldt dus dat je moet werken aan je SEO om hoog te kunnen ranken om gezien te worden. Op Pinterest heb je ook volgers, maar die zijn op Pinterest minder belangrijk dan je SEO. Het helpt natuurlijk wel om veel volgers te hebben, want meer volgers = meer impressies en meer kans op re-pins, alleen het mooie aan Pinterest is dat je Pins ook hoog kunnen ranken door op de juiste plaatsen de juiste keywoorden te gebruiken en heb je dus niet veel volgers nodig om succesvol te kunnen zijn. Pinterest-optimalisatie dus! Ik heb in mijn vorige blog al uitgelegd hoe en waarom je je accountprofiel moet optimaliseren. En hieronder leg ik je uit welke stappen je moet nemen om je Borden ook te optimaliseren. De stappen zijn:

Nieuwe borden aanmaken

Voordat we kunnen beginnen met het optimaliseren van je Pinterest-borden, is het wel handig dat je borden hebt. Zonder borden valt er weinig te optimaliseren. 😉 Daarom eerst even een korte uitleg met de stappen om een nieuw bord aan te maken: 

 • Klik op je profielfoto
 • Ga naar ‘Borden
 • Klik op ‘Bord Maken
 • Voer de naam in
 • Klik op ‘Maken

Simpel toch? Wacht nog even met het aanmaken van je nieuwe borden. Ik wil je graag eerst nog wat tips meegeven voor het bedenken van de namen die je de borden gaat geven.

Kiezen van de juiste bordnamen

Pinterest geeft je veel ruimte om op allerlei manieren duidelijk te maken wat er op jouw profiel te vinden is en waar jij voor staat. Daar moet je echt gebruik van maken. Zo heb ik in mijn vorige blog al uitgelegd dat jijzelf zoekbaar bent en je door de juiste keywoorden te gebruiken in je profiel, beter gevonden kunt worden door gebruikers. Maar Borden zijn ook zoekbaar. Gebruikers kunnen dus specifiek naar borden zoeken om te volgen en je wil natuurlijk dat als iemand een zoekopdracht invoert, Pinterest jouw bord aandraagt in de zoekresultaten.

Borden op Pinterest zijn zoekbaar
Borden op Pinterest zijn zoekbaar via de zoekbalk.

Voordat je begint met het bedenken van bordnamen, raad ik je aan om eerst een lijst te maken met onderwerpen die binnen je niche vallen en waar je over blogt. Als je bijvoorbeeld over reizen blogt, blog je misschien veel over Outdoor-vakanties, strandvakanties, avontuurlijke reizen, city trips en low budget reizen. Iedere Pin die je straks maakt, wil je vervolgens het liefst op meerdere borden kunnen delen. Dus reken per onderwerp waar je over blogt op ongeveer 5 borden waar je een pin later op kunt gaan delen. De volgende stap is het bedenken van de namen voor je borden.

Bordnamen helpen Pinterest en de gebruikers begrijpen wat er op jouw profiel en op dit bord te vinden is. Soms zie je wel eens borden voorbijkomen met leuke namen zoals; Mnom mnom, Mmm jammie, Lekkah etenn, <3ing en KiDdsZz en dat ziet er allemaal gezellig en creatief uit. Alleen je maakt je borden er niet aantrekkelijker mee. Integendeel. Als je Googlet naar lekkere Italiaanse gerechten, zoek je niet op ‘Mnomm mnomm’, maar op ‘Heerlijke Italiaanse gerechten’.

Op Pinterest werkt dat hetzelfde en daarom moeten de namen van je borden overeenkomen met de zoekopdrachten die worden ingegeven. Lijkt misschien saai, maar dit gaat je wel het meeste opleveren. Want ook al heb je de lekkerste Italiaanse gerechten op je Mnom mnom bord staan, zal Pinterest je bord niet laten zien in de zoekresultaten als de naam niet overeenkomt met het zoekwoord.

Maar hoe weet je nu op welke termen er wordt gezocht in Pinterest, vraag je jezelf nu af.

Nou, heel simpel, want Pinterest geeft deze informatie gratis en voor niks weg! Kijk maar even mee naar deze Printscreen. Als je een zoekopdracht invoert, komen daaronder automatisch suggesties (=zoekwoorden waarop gezocht wordt!!) te staan. Dus om de namen van je Pinterest-borden te ontdekken, begin je hier met het invoeren van de onderwerpen binnen je niche.
Autosuggestie zoekfunctie Pinterest
Probeer op zoek te gaan naar Bordnamen die uit meerdere woorden bestaan, maar maximaal uit 20 tekens bestaan. Anders worden de namen ingekort en zijn ze niet duidelijk voor andere gebruikers. Zie het voorbeeld hieronder. De naam van mijn Digipreneurs Unite bord is eigenlijk te lang. 🙁

Je kan ook doorklikken op de blokken die verschijnen na het invoeren van je zoekopdracht. De zoekwoorden in deze blokken worden weergegeven op volgorde van populariteit.


Autosuggestie Pinterest 2020

Nog even de belangrijkste punten voor het verzinnen van bordnamen samengevat:

 • Kies namen aan de hand van populaire zoekwoorden in de zoekbalk van Pinterest
 • Ga voor niet al te lange, duidelijke namen die in z’n geheel weergegeven kunnen worden in de zoekresultaten
 • Vermijd creatieve namen. Die helpen niet bij je SEO en het krijgen van nieuwe volgers én ze voorkomen dat je Pins en Borden gezien worden door andere gebruikers
 • De namen van de borden moeten matchen met de Pins die er later op gepinned worden
 • Zorg dat je iedere Pin op meerdere borden kwijt kunt
 • Tip: Kijk bij andere bloggers binnen je niche welke namen zij gebruiken voor hun borden. Het is op Pinterest geen probleem om dezelfde namen te gebruiken als je concurrentie. Ook zij maken gebruik van de belangrijkste zoekwoorden. Mag best 😉 Beter goed ‘geleend’ dan slecht bedacht, toch? 

SEO-waardige beschrijvingen geven aan je borden

Wanneer je op je bord klikt en klikt op de 3 puntjes linksboven de 1e eerste Pin, kun je je bord bewerken. Hier kun je o.a. een Bordomslag kiezen. (Hier kom ik later nog op) en je kunt een beschrijving aan je bord geven. Ook hier geeft Pinterest je weer een kans om door middel van keywoorden te laten zien, welke gebruikers je naar je toe wil trekken. Je kunt hier in een goed leesbare tekst beschrijven wat voor Pins gebruikers kunnen vinden op dit bord. Je wil hier niet aan keywoord-stuffing doen, daar houdt Pinterest niet van. Dus daarom, maak er een leuke, natuurlijke tekst van, maar plaats daar wel een stuk of 3 long-tail keywoorden (keywoorden die uit meer woorden bestaan) in. Wanneer ik een bord-beschrijving maak, zoek ik altijd eerst in de zoekbalk welke keywoorden ik hierin wil gebruiken. Ik kopieer er dan een stuk of 3 en daar schrijf ik dan een tekst omheen.


Bordbeschrijving (1)

Organiseren en opruimen

Wanneer ik het over het organiseren van je Pinterest-borden heb, doel ik op de volgorde waar je borden in staan. Er zijn verschillende manieren om je Pinterest-borden te organiseren. Zo kun je kiezen om ze automatisch te sorteren bijvoorbeeld van A tot Z of de nieuwste borden eerst. Maar de beste optie is de Slepen en neerzetten-functie. Met deze functie bepaal je zelf welk bord waar komt te staan door ze naar de juiste plek te verslepen. Ik adviseer je dan om in ieder geval te zorgen dat je een bord aanmaakt waarin je alleen je eigen content post. Zoals mijn She Can Blog bord hieronder. Dit bord plaats je altijd bovenaan, omdat het de bedoeling is dat gebruikers jouw content als eerste zien. Daarna volgen je borden die het populairst zijn en het meeste verkeer richting je blog brengen en als laatste de groepsborden waar je lid van bent.  Tip: Check welke borden populair zijn in Pinterest Analytics!  Organiseren kun je doen door:- Naar je profiel te gaan- Klik op ‘Borden‘- Kies ‘Slepen en neerzetten‘ in het dropdown menu.- Versleep de borden nu naar wens. Het is wel handig om je scherm uit te zoomen, zodat je alle borden in 1x op je scherm ziet. Dit versleept makkelijker.


Slepen en neerzetten Pinterest

Tips voor het organiseren en opgeruimd houden van je borden:

 • Organiseer je borden regelmatig
 • Verplaats Pins naar andere borden als later blijkt dat ze daar beter passen
 • Creëer bordomslagen, bijvoorbeeld met Canva. Je kunt met bordomslagen echt een eigen merk neerzetten wanneer je deze qua kleur en design op je merk afstemt. Dit geeft een professionele en opgeruimde look. Je kunt een Bord-cover veranderen door op het penceel te klikken dat verschijnt wanneer je over het bord hovert -> Zoek de Pin die je wil gebruiken als Bord-cover -> Tadaa!
 • Bord-secties aanmaken is niet nodig. Ik weet dat die optie bestaat en je mag het doen, maar ze hebben verder geen SEO-waarde. Wanneer je ziet dat er veel Pins aanwezig zijn op 1 bord, maak je ze zichtbaarder door er een apart bord voor aan te maken en ze daarheen te verplaatsen. Je nieuwe bord is wel zoekbaar, waardoor deze Pins ook makkelijker gevonden kunnen worden op een nieuw bord. Mocht je persoonlijke, geheime borden hebben, kun je dit voor je eigen overzicht natuurlijk wel doen.
 • Archiveer gedateerde, niet-relevante borden: check regelmatig of alle borden nog wel relevant zijn en binnen je niche passen. Zijn ze niet meer relevant, archiveer ze dan. NIET DELETEN, want dan verlies je ook de volgers die dat bord volgen en dat wil je natuurlijk niet. Je kunt gearchiveerd bord ook altijd later terughalen en een bord dat je verwijderd is voor altijd weg.
 • Pin alleen relevante Pins op je borden. Met iedere Pin die jij juist plaatst, geef je Pinterest een seintje wat er op dat bord en op jouw profiel te vinden is. Pin je niet passende Pins op bepaalde borden, is dat verwarrend voor Pinterest waardoor je kunt zakken in de rankings tot gevolg. 
 • Pin alleen Pins met werkende links, ook als je Pins van anderen repint, die niet doorlinkt naar spamsites. Zo weten je volgers dat jij altijd waardevolle content plaatst.
 • Pin alleen mooie, verticale Pins met teksten die duidelijk leesbaar zijn.
 • Pin alleen content die waardevol is voor je volgers.
 • Pin mee op Groepsborden. Hier kun je je eigen content delen en in ruil daarvoor Pin je de Pins van andere groepsleden terug op borden. Je kunt Groepsborden vinden per niche op Pin Groupie. Per bord staat er in de beschrijving aangegeven wat je moet doen om lid te worden. Blog je over bloggen & affiliate marketing? Meld je dan aan voor mijn Groepsbord🙂 

Succes met het organiseren en optimaliseren van je Pinterestborden. Ben je klaar met het optimaliseren van je borden, vergeet dan niet om deze post te Pinnen op één van je borden, zodat anderen hier ook van kunnen leren. Heb jij nog andere goede tips om je Pinterestborden te optimaliseren die ik vergeten ben? Laat het weten in de comments! LiefsAngie

 •  
  14
  Shares
 • 14
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

16 reacties op “Pinterest-borden Optimaliseren: Waarom Het Belangrijk Is En Hoe Je Dat Doet”

 1. Beauty By Bibi

  Ik vind Pinterest zo leuk en ik heb er veel gekeken ter inspiratie van de babykamer maar zelf doe ik er niks mee. Jammer eigenlijk.

 2. Ik moet ook een keer de tijd nemen om mijn Pinterest te optimaliseren. Pinterest kost wel veel tijd, dus ik moet daar echt een dag voor uittrekken.

  1. Het is echt de moeite waard om er even voor te gaan zitten inderdaad. Maar ben het ook met je eens dat het veel tijd kost 🙁 Vooral in het begin.

 3. Wat een fijne blog met goede uitleg! Ik was ook fanatiek op pinterest maar dat kon ik niet echt lang vol houden.. misschien binnenkort toch maar weer eens proberen!

  1. Dat kan ik ook echt begrijpen hoor. Je moet er toch aardig wat tijd insteken om het goed te laten werken voor je blog.

 4. Fijne info, ik ga dit bij mijn favorieten zetten zodat ik er een keer goed voor ga zitten om dit allemaal weer eens goed op te tuigen en opnieuw in te richten op Pinterest. Met ruim 400K maandelijkse kijkers wordt het tijd om de boel eens goed te organiseren 😉

  1. Wow! Wat een mooie getallen! Dan is het helemaal zinvol om daar nog eens goed voor te gaan zitten. Leuk om te horen dat deze pagina in je favorieten mag. 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.