She Can Blog

She Can Blog Logo
SEO zoekmachineoptimalisatie - wat is het en hoe werkt het_

SEO – Zoekmachine optimalisatie: wat is het en hoe werkt het?

Het S-woord dat bloggers het liefste vermijden 😉

Wanneer je net begint met bloggen kom je de term SEO (zoekmachine-optimalisatie) overal tegen. Voor velen is het vooral een vage term, waarvan ze in ieder geval wel weten dat het belangrijk schijnt te zijn voor je blog. Tegelijk is het ook een onderwerp waar veel bloggers het liefst niet te lang bij stil blijven staan. Dat is jammer, want enige kennis van zoekmachine optimalisatie is cruciaal voor het creëren van een succesvol blog met veel webverkeer.

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan verdienen wanneer jij een aankoop doet aan de hand van één van de links op mijn blog. Geen zorgen, hier betaal jij niks extra’s voor. Dus win-win voor iedereen! 🙂 Ik link alleen naar producten waar ik 100% achter sta en geloof dat jij er ook echt iets aan hebt. Dank je wel! 

Ik begrijp helemaal dat je als blogger zijnde het liefste al je tijd wil kunnen besteden aan het schrijven nieuwe blogs en niet aan dodelijk saaie SEO-taken. Daar ben je toch niet voor gaan bloggen?

Bij mij hebben het begrip zoekmachine-optimalisatie en de noodzaak ervan echt even moeten landen voordat ik er serieus mee aan de slag ging, maar daar heb ik achteraf wel spijt van. Ik had veel meer bezoekers naar mijn blog kunnen trekken als ik meer kennis had gehad over SEO.

Om jou dit deel van het blogleven makkelijker te maken, ga ik het onderwerp SEO in normale mensentaal aan je uitleggen in deze post. Wat is SEO precies, hoe werkt het en welke simpele stappen kun jij ondernemen om je SEO snel op te krikken?   

Wat is SEO (zoekmachine optimalisatie)?

SEO staat voor Search Engine Optimization, vertaald: zoekmachine optimalisatie in het Nederlands. Kort samengevat is dit het proces van het optimaliseren van je blog voor de zoekmachines, met het doel hoger te ranken in de zoekresultaten, zonder te betalen voor promotiekosten.

Klinkt best logisch, toch? En toch worden veel bloggers niet vrolijk bij het horen van deze term. Dat komt omdat SEO vrij complex is. Het is niet even een plugin installeren of een keywoord een x-aantal keren in je content verwerken en; hoppa, je staat bovenaan de zoekresultaten van Google. 

Waarom is zoekmachine optimalisatie zo complex?

Allereerst is het handig om te weten hoe de zoekmachines sites indexeren en ranken. Dat gebeurt aan de hand van algoritmes. De zogeheten ‘webspiders’ van de zoekmachines lopen een site na, kijken wat de site te bieden heeft en berekenen aan de hand van het algoritme vervolgens hoe hoog de pagina’s van deze site ranken in de zoekresultaten. 

Voorheen keken deze algoritmes vooral naar de zoekwoorden op een pagina. Met als resultaat dat veel bloggers aan ‘keywoord-stuffing’ deden; het te pas en te onpas plaatsen van een keywoord met als doel hoger te ranken. Tegenwoordig zijn de algoritmes van de zoekmachines veel slimmer en weten nu dat dit slechts een SEO-trucje is. Deze manier van zoekmachine optimalisatie werkt dus niet meer en je site kan er zelfs voor afgestraft worden in de rankings. 

Inmiddels zijn de algoritmes inmiddels zo slim dat ze een site kunnen beoordelen op o.a. snelheid, de kwaliteit van de tekst, zoekwoorden, leeftijd en betrouwbaarheid. Al die punten moeten in orde zijn, om een fijn plaatsje in de zoekresultaten te bemachtigen. Dit is wat SEO zo complex maakt. Er zijn zoveel punten om aan te werken om het op orde te krijgen.

Om het onderwerp SEO wat duidelijker en overzichtelijker te maken deel ik SEO daarom op in 3 pijlers waar je je op kunt gaan focussen: autoriteit, content en techniek.

Waarom is zoekmachine optimalisatie zo belangrijk voor je website?

Zoekmachine optimalisatie is je beste kans op gratis verkeer vanuit de grote zoekmachines zoals Google, Yahoo, Bing en DuckDuckGo. Als je niks aan je SEO doet, is je kans om bovenaan de zoekresultaten te ranken echt heel klein, al dan niet nihil. Er komen dagelijks miljoenen blogs bij wereldwijd en dat betekent dat de zoekmachines voor al deze pagina’s moeten bepalen waar ze deze gaan ranken in de zoekresultaten. Je moet de zoekmachines daarom een handje helpen met het vinden en waarderen van jouw site. 

Hoe werkt zoekmachine optimalisatie?

Het doel van zoekmachines is om de best mogelijke zoekresultaten aan te dragen bij iedere zoekopdracht. Ze streven ernaar om sites te laten zien die het exacte en correcte antwoord geven op de vragen die gesteld worden. De websites met de beste antwoorden, content, snelheid, autoriteit en beveiliging worden het hoogst in de zoekresultaten getoond. En daar wil jij natuurlijk tussen komen te staan met jouw website. 

Webspiders worden eropuit gestuurd om websites te lezen en deze volgens de algoritmes te beoordelen, indexeren en ranken. De algoritmes worden uiteraard nooit exact bekend gemaakt, maar volgens SEO-experts is het in ieder geval zeker dat er wordt gekeken naar de pijlers autoriteit, content en techniek.

SEO-Tip: Hou er rekening mee dat deze algoritmes continu aan verandering onderhevig zijn en dat de SEO-technieken die je vandaag gebruikt, snel achterhaald kunnen zijn. Blijf als website-eigenaar / blogger daarom altijd op de hoogte van de nieuwste SEO-tips! 

In de voorgaande jaren kon je een heel eind komen met longtail-keywords, maar in 2020 red je het daar echt niet meer mee. Nu zijn deze keywoorden slechts een klein onderdeel van het totaal aan SEO-taken waar je je als website-eigenaar op moet focussen. 

De 3 pijlers van SEO:

Zoekmachine optimalisatie lijkt ingewikkeld, maar door SEO op te delen in deze 3 pijlers wordt het gelijk een stuk overzichtelijker en daarmee makkelijker om een SEO-strategie voor jezelf uit te zetten. Deze pijlers zijn de basis van SEO. Elke SEO-taak valt onder één van deze pijler.

Autoriteit (Linkbuilding)

Eén van de aspecten waar de zoekmachines naar kijken bij de beoordeling van je website is autoriteit. De autoriteit van een website wordt o.a. gemeten aan de backlinks die een site heeft, de domein- en pagina-autoriteit, de domeinleeftijd en de hoeveelheid content die er op een site te vinden is.

Domein-autoriteit

Met de domein-autoriteit wordt de sterkte van een domein bepaald. Dit is overigens geen officiële score die door Google bepaald wordt, maar deze wordt berekend door SEO-websites als Semrush om je een indicatie te geven van je domeinsterkte. Het is een score op een schaal van 0 tot 100 en je kunt hieraan zien hoe goed je domein het doet ten opzichte van andere websites.

Ik vind dit zelf heel handig om zo nu en dan te checken, omdat het ook gelijk een goede indicator is hoe mijn site het doet in de zoekmachines. En wanneer je deelneemt aan Facebook-groepen voor bloggers, gastblogs wil schrijven, of toch aan linkruil wil doen (doe dat liever gewoon niet) wordt er vaak gekeken naar je DA-score.

Pagina-autoriteit

Vergelijkbaar met de domein-autoriteit, alleen deze score geeft slechts een indicatie van hoe hoog een pagina rankt in de zoekresultaten in plaats van een hele website.

>> Check je domein- en pagina-autoriteit hier! <<

Dit is ook een fijne site om je domeinscore te checken: 

>> Website SEO Checker <<

Backlinks

Een manier om je domein-autoriteit te verhogen is door te werken aan je backlinks. Een backlink is een link op een andere website die naar jouw website verwijst. Des te meer websites naar jouw site linken, des te hoger je score. Je kunt het zien als een soort stem op jouw website van een andere site waarmee deze website aangeeft: “deze site is van hoge kwaliteit en je kunt hier waardevolle content vinden!”

Links van websites met een hogere DA-score leveren meer op dan backlinks van websites met een lagere DA-score. Er wordt dus ook gekeken naar de kwaliteit van je backlinks. 

Veel websites proberen backlinks te verzamelen door aan linkruil te doen met andere websites, of door backlinks te kopen. Maar nu de algoritmes met de dag slimmer worden, vallen dit soort praktijken steeds vaker door de mand. Het zijn geen oprechte backlinks en daar houden de zoekmachines niet van. Ik adviseer je dan ook met klem om deze praktijken te vermijden. Organisch backlinks aantrekken is wat de meeste vruchten zal afwerpen op de lange termijn.

Hoe kun je organisch aan meer backlinks komen?

Zorg dat je content linkwaardig is en dat mensen het graag willen delen. Je doet dit door uitgebreide artikelen te schrijven waar je vooraf onderzoek naar doet. Check of alle informatie in je content kloppend is, link naar relevante websites met een hoge DA-score voor meer informatie, creëer infographics die je lezers kunnen delen en schrijf gastblogs voor andere websites met een hoge domein-autoriteit binnen je niche.

Blog je in het Engels? Word dan lid van Help a reporter out. Je ontvangt dan per mail verzoeken van reporters die informatie nodig hebben over een bepaald onderwerp. Schrijf antwoorden op vragen binnen je niche en als jouw stuk uitgekozen wordt, komt dit op de betreffende website te staan met een link naar jouw site. Backlink in the pocket!

Bouw ook relaties op met andere bloggers en influencers. Wanneer je vriendschappen opbouwt met andere bloggers, willen ze je vast ook helpen met het verspreiden van je content. Facebookgroepen zijn ideaal om andere bloggers te leren kennen! Zoek in Facebook groepen voor Bloggers en meld je aan voor de groepen die je aanspreken. 

Volgens SEO-experts heeft het ook in 2021 nog steeds zin om je website aan te melden voor webdirectories. Denk aan sites als expertpagina.nl, alleblogs.expertpagina.nl, linkpartners.nl & cheepa.nl.

SEO-tip #2: Vergeet niet om Social Share-buttons toe te voegen aan je website! Ik gebruik daar de Sassy Social Share plugin voor (gratis)! 

Domeinleeftijd

De leeftijd van je domein is ook een belangrijke factor als het gaat om zoekmachine optimalisatie. Dit is natuurlijk niet iets waar je invloed op hebt, maar wel iets om rekening mee te houden. Nieuwe websites eindigen bijna nooit hoog in de zoekresultaten en dit komt waarschijnlijk omdat Google nieuwere sites gewoon nog niet zo serieus neemt.

Een ouder domein schijnt beter te ranken op een keywoord dan een nieuwer domein. Wanneer een domein al langer bestaat weet Google dat de kans groot is dat dit domein geen spamsite is, veel content te bieden heeft en het een website is die kwaliteit biedt.

Hoeveelheid content

Als je veel content hebt met veel bruikbare informatie en als bezoekers makkelijk door kunnen linken naar meer interessante informatie, helpt dit ook bij je rankings in de zoekresultaten. En wanneer je regelmatig nieuwe content publiceert, zien de zoekmachines ook dat je site ge-update wordt met de nieuwste informatie.

Daarom adviseer ik je zeker in het begin zoveel mogelijk nieuwe posts te plaatsen (vergeet de kwaliteit niet, kwaliteit gaat nog altijd boven kwantiteit). En zodra je een goede basis aan posts hebt neergezet adviseer ik om zeker wekelijks een nieuwe post bij te blijven plaatsen. 

Content

De tweede pijler van SEO gaat over alles wat inhoudelijk met de content te maken heeft; titels, meta-beschrijvingen, headers, de tekst zelf en het gebruik van keywoorden. 

Stel jezelf de volgende vragen bij het schrijven van je posts om te checken of ze SEO-waardig zijn: 

 • Zijn al je meta-beschrijvingen goed ingevuld? 
 • Heb je long-tail keywoorden verwerkt in je tekst, in de titel en in de H2 headers? 
 • Beantwoord je de vragen van je potentiële lezer?
 • Kunnen je bezoekers gemakkelijk navigeren op je website? 
 • Is de tekst goed leesbaar op alle soorten apparaten? 
 • Bied je genoeg content aan?
 • Bied je unieke content aan? 

Layout & Leesbaarheid

Maak gebruik van headers (H2, H3, H4)  en gebruik hier je keywoorden ook in. Je geeft zo een duidelijke structuur aan je blog posts, waardoor het makkelijker leesbaar wordt. De leesbaarheid telt ook weer mee voor de berekening van je totale SEO-score. 

Waarom het invullen van meta-tags belangrijk is voor SEO

De webspiders die je site crawlen kijken naar ieder detail van je website. Voor een compleet beeld van je site kijken ze ook naar de inhoud van je meta-tags. Maak het daarom routine om deze bij iedere blog post goed in te vullen. Wanneer je de RankMath plugin voor SEO (gratis!) gebruikt, kun je deze optie vinden onder het kopje SEO in Elementor

De meta-beschrijving is het stukje tekst dat je in Google ziet bij de zoekresultaten. Aan de hand daarvan zullen zoekers voor jouw site kiezen of voor die van je concurrent. Kies je woorden dus goed uit! Beschrijf in de meta-beschrijving waar je post over gaat en verwerk je keywoorden hierin.

Waardevolle content

Ik heb het al meerdere keren in deze post vermeld dat het belangrijk is om waardevolle content te creëren. Maar wanneer is content precies waardevol als het gaat om zoekmachine-optimalisatie?

Wanneer is content waardevol?

Heel simpel; wanneer de bezoeker van een website er iets aan heeft, wanneer er een probleem voor de bezoeker wordt opgelost, wanneer je het onderzoek doet voor de lezer en de antwoorden samenvat in één post, zodat de lezer zelf geen onderzoek meer hoeft te doen.  

Om uit te zoeken welke vragen je toekomstige lezers hebben over het onderwerp waar je over schrijft, kun je gebruik maken van Google autocomplete of Answer The Public.

Gebruik deze vraag als hoofdonderwerp van je tekst en beantwoord deze vraag. Dan hebben je lezers daadwerkelijk iets aan je blog en dat ziet Google als waardevolle content

Hou ook de trends in de gaten. Zoek voor het schrijven van iedere post uit welke vragen er op dat moment spelen bij je doelgroep en stem daar je content op af. 

Waarom gedetailleerde, lange posts beter zijn voor je ranking in de zoekresultaten

Wanneer je lange, gedetailleerde blog-posts publiceert, heb je meer kans om te ranken voor meer long-tail keywoorden.

Ik ben een tijdje lid geweest van Tailwind – een online community van bloggers waarin je elkaars content support op Pinterest of Instagram. Wat me daar opviel is dat veel blogs die ik daar tegenkwam zo beknopt waren.

De titel schept grootste verwachtingen, maar die verwachtingen worden dan in de post zelf nauwelijks waargemaakt. Zulke posts krijgen misschien wel kliks, maar geen waardevolle. Dat is zonde, want lezers blijven op die manier niet hangen. Ze komen wel een 1e keer, maar een vervolgbezoek blijft uit. Het is niet interessant genoeg.

Doe onderzoek. Steek tijd en moeite in je posts. Schrijf liever 1 post die als gids gebruikt kan worden door je lezers, dan 10 kortere posts waar geen diepgang inzit.

Doe moeite voor je lezers, neem ze serieus, neem je werk als blogger serieus. Dan word je inzet uiteindelijk ook beloond. Als je dit doet nemen je lezers je serieuzer en Google ook! 

Met lang en gedetailleerd doel ik trouwens op minstens 700 woorden per post. Maar wil je echt opvallen, probeer dan blogs te schrijven van minimaal 2500-3000 woorden.

Linkstructuur

Structuur permalinks

Permalinks zijn je permanente url’s. Je kan ze wel veranderen, maar dan moet je gaan redirecten en dat raad ik af. Zorg daarom vanaf de start van je website voor een goede permalink structuur en gebruik je keywoorden in de url’s. Vermijd woorden als “de” en “een” en houd de links zo kort en duidelijk mogelijk.

Link naar andere sites

Verwijs je bezoekers regelmatig door naar websites die ertoe doen binnen je niche. Ik snap dat het eng lijkt om je bezoekers door te sturen naar sites die het veel beter doen dan die van jezelf. Want, wat als je bezoeker niet meer terugkomt?

En toch is dit doorverwijzen als het op zoekmachine-optimalisatie aankomt ontzettend belangrijk. Je geeft daarmee aan bij de zoekmachines dat je je niche goed kent, dat je weet wie de grote spelers zijn en dat je de oprechte intentie hebt om de bezoeker in de eerste plaats daadwerkelijk vooruit te helpen. Zelfs als doorverwijzen naar extra informatie op een andere website daarvoor nodig is. 

Ik doel hiermee overigens niet op affiliatelinks. Bij affiliatelinks is het juist van belang dat je erbij aangeeft dat het gesponsorde links zijn en je er dus belang bij hebt wanneer erop wordt geklikt. Je kunt dit in WordPress of Elementor aangeven bij het creëren van de link. In Elementor kun je aanvinken dat het om een gesponsorde link gaat. 

Klik hiervoor op Insert link -> vul je link in -> klik op het tandwiel om de link te editen -> vink vervolgens alle 3 de hokjes aan: open link in new tab, add rel = “nofollow” en add rel = “sponsored”.

Elementor printscreen she can blog

Google prefereert de “sponsored” tag over de nofollow-tag, maar ze zijn allebei prima en je mag ze ook beiden gebruiken, dus ik gebruik ze dan ook maar gewoon allebei. Je vinkt dit aan om aan de spiders van Google te laten weten wat je relatie is met de site waar je naartoe linkt. Doorlinken naar informatieve content zonder daar bijbedoelingen bij te hebben is iets anders als linken naar een pagina waar jij eventueel commissie aan verdient. Vergeet dit niet, want Google straft sites die deze relaties niet duidelijk kenbaar maken.

Gebruik Prettylinks voor nettere links

Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat affiliatelinks er meestal niet zo mooi uitzien en je lezers zien ook direct dat het een affiliatelink is. Met Prettylinks kun je zelf een link creëeren, met je eigen domeinnaam die de ware link verhult.

Gebruikersintentie

Eén van de belangrijkste factoren in 2020 op het vlak van zoekmachine optimalisatie is de gebruikersintentie. Daar waar zoekmachine optimalisatie eerst voornamelijk draaide om de juiste keywoorden, draait het nu om de gebruikersintentie. Waar is de gebruiker naar op zoek? 

Ja, ik raad je nog steeds aan om aan keywoord-onderzoek te doen en keywoorden te verwerken in je posts. Maar wil je echt die waardevolle content creëren waar de zoekmachines – en niet te vergeten, je lezers – zo blij van worden, dan is het begrijpen van de gebruikersintentie je eerste prioriteit. 

Als je eenmaal weet wat de intentie van de gebruiker is, kun je hier ook je keywoorden op afstemmen. Op deze manier verhoog je de relevantie van je posts en verhoog je je ranking in de zoekresultaten. 

Techniek

De laatste pijler van SEO, maar zeker niet de onbelangrijkste! Het technische deel van je SEO strategie, zoals snelheid, mobiel-vriendelijkheid en de infrastructuur van je website, XML-sitemap, de HTML-code, interne links en eigenlijk alles wat ervoor zorgt dat de zoekmachines je website goed kunnen crawlen en begrijpen. Dit zijn de taken die je uitvoert die ervoor zorgen dat de pagina’s gevonden en geïndexeerd kunnen worden. Alle taken die van invloed zijn op je rankings in de zoekresultaten op de content zelf na.

Snelheid

Wist je dat als de laadtijd van een pagina hoger dan 3 seconden ligt op een mobiel apparaat 40% van de bezoekers de site verlaat? Lees ook deze statistieken eens door op de website van Neil Patel: Statistieken laadtijden (Engels)

De snelheid van je website is een cruciale factor als het om het aantrekken van meer blogverkeer gaat en dit wordt door veel bloggers enorm onderschat. En dat is jammer, want met GTMetrix en Google’s PageSpeed Insights kun je er snel achterkomen hoe snel je website is en welke stappen je kunt nemen om je site te versnellen. Deze tool is helemaal gratis! 

Sla deze stap echt niet over, want het is ook een factor die helpt bij het ranken van je site in de zoekmachines. Google rankt snellere websites hogere dan trage websites.

Wat je in ieder geval alvast kunt doen om je website sneller te maken is het optimaliseren van je afbeeldingen met behulp van plugins als ShortPixel.

Er zijn ook plugins, zoals Hummingbird en Autoptimize die je website sneller maken en de prestaties verbeteren door middel van compressie, het uitstellen van CSS en Javascript, verkleinen van CSS en Javascripts en caching. 

Interlinken van pagina’s

Zorg dat je je content aan elkaar linkt, zodat je lezers op hyperlinks kunnen klikken en zo binnen je website makkelijk door kunnen linken naar andere interessante content. Zo maak je je website gebruikersvriendelijk voor je bezoekers en voor de webspiders, waardoor ze je beter kunnen ranken. Wanneer pagina’s niet aan andere pagina’s gelinked zijn, worden ze geen als ‘orphaned pages’ die nergens aan gerelateerd zijn. En dat is niet goed voor de SEO van je website. 

Veiligheid

Is je website veilig voor je bezoekers? Misschien kom je de melding dat een site niet veilig is wel eens tegen en dan opent deze site niet automatisch. Dit komt omdat deze site geen SSL-certificaat heeft. Een SSL-certificaat is het bewijs dat je bezoekers veilig kunnen surfen op je site. Heb je deze niet, kun je behoorlijk wat bezoekers mislopen. 

Nog geen SSL-certificaat? Klik dan op de afbeelding hieronder van Namecheap. Zij verkopen certificaten die betaalbaar zijn! 

Responsive design

Is je website vriendelijk voor mobiel, tablet en desktop?

Omdat websites op allerlei soorten apparaten bekeken worden, is het belangrijk dat je website een responsive design heeft. Dit betekent dat het design van je website zich aanpast op het formaat van het apparaat waar het op getoond wordt. De Elemtentor-plugin is hier heel handig voor. Je kunt in Elementor direct bekijken hoe je website er op verschillende apparaten uitziet.  

Optimaliseer voor snippets en voice search

Waarom je je content alvast moet optimaliseren voor Google Voice

De helft van de zoekopdrachten die worden ingegeven zullen binnenkort spraakgestuurd zijn. Google zal dus content zoeken die zo duidelijk mogelijk antwoordt op de vragen die via Voice-search gesteld worden. Wanneer je een zoekopdracht geeft in Google, zie je bovenaan vaak featured snippets staan. Dit zijn zoekresultaten die getoond worden bovenaan op de 1e pagina. Het antwoord wordt al weergegeven zonder dat de zoeker erop hoeft te klikken. En een groot deel van de antwoorden die Google geeft op de vragen die met Voice-search gesteld worden, komen uit deze featured snippets die Google uitgekozen heeft.

Als je wil dat jouw content ook in aanmerking komt om te verschijnen als resultaat op een spraakgestuurde zoekopdracht, moet je ervoor zorgen dat je content hierop aangepast is.

Hoe kom je in aanmerking voor een featured snippet?

Maak je content rondom vragen en antwoorden. Stel vragen in headers in je content en formuleer in de paragraaf die erop volgt je helder en kort (tussen de 40 en 60 woorden) het antwoord.  Zorg ervoor dat zowel de vraag als het antwoord goed geformuleerd zijn. En zorg ook dat de laadsnelheid van je pagina optimaal is. Google biedt het liefst antwoorden aan van pagina’s die snel laden.

Wil je meer leren over featured snippets? SEO Studio heeft hier een uitgebreid blog over featured snippets geschreven.

Aantal plugins

WordPress plugins zijn echt enorm handig en je hebt ze ook nodig, maar let wel op dat je niet teveel plugins installeert. Ze kunnen je website enorm vertragen. 

Wil je meer weten over plugins en welke plugins je nodig hebt voor een optimale website? Lees dan mijn blog over de 15 beste plugins die iedere blogger nodig heeft!

Tools die helpen bij zoekmachine optimalisatie

Aangezien de algoritmes van de zoekmachines constant veranderen en de algoritmes uiteraard niet vrijgegeven worden, blijft het soms toch lastig om in te schatten of je de SEO van je site goed aanpakt of niet. Gelukkig zijn er veel SEO-tools die zoekmachine-optimalisatie een stuk makkelijker maken voor bloggers als jij en ik. Ter afsluiting noem ik nog een aantal zoekmachine-optimalisatie tools op waar ik zelf veel gebruik van maak en profijt van heb.

Keywoord-tools

Ondanks dat keywoorden niet meer het enige criteria zijn voor een sterke SEO, zijn ze nog wel belangrijk. Doe daarom altijd aan keywoord-onderzoek voor je begint aan het schrijven van je blogs met behulp van een keywoord-tool. 

Google Keywoord Planner 

Deze tool is gratis, maar je kunt er goed mee werken. Zeker als beginnend blogger wil je misschien nog niet teveel uitgeven aan bloggen. Dan is deze tool wat mij betreft de beste optie. 

SemRush

Dit is voor mij de God onder de SEO-tools. Je kunt hier je zoekwoorden-onderzoek doen, maar SemRush is een allround SEO-tool waar je echt van alles mee kunt als het gaat om het verbeteren van je SEO. Er hangt wel een prijskaartje aan, dat zeg ik er heel eerlijk bij. Maar het goede nieuws is dat je deze tool wel 7 dagen gratis uit kunt proberen!

Maak daar gebruik van! Juist als SEO nog erg ingewikkeld voor je is, want SemRush is ontzettend duidelijk en je hebt weinig kennis nodig om deze tool te begrijpen.

Google Analytics

Analytics geeft je inzicht in het aantal sitebezoekers, bounce rate, soort publiek dat je site bezoekt, hoe lang sitebezoekers blijven hangen en nog veel meer. Wederom gratis!

Google Search Console

In Search Console kun je zien hoe hoog je site rankt in Google en voor welke keywoorden je rankt. Zoals alle Google-tools is ook Search Console weer gratis!

RankMath

De combinatie RankMath SEO en Elementor zijn goud voor mij! Elementor is een websitebouwer waarmee je je website met behulp van blocks visueel in elkaar kunt zetten. Dit heeft even niets direct met SEO te maken, maar de RankMath SEO plugin integreert met Elementor waardoor je tijdens het bewerken van je pagina’s ook direct de SEO-score van de betreffende pagina kunt bijhouden. Veel mensen gebruiken de Yoast plugin. Toegegeven, deze plugin is ook echt super. Alleen als je werkt met Elementor betekent dit dat je steeds moet schakelen tussen de WordPress-editor en Elementor om je SEO-score te bekijken en aan te passen en voor mij werkt dat niet. RankMath werkt zeker net zo fijn en gemakkelijk, dus vandaar dat ik hier niet voor de plugin ga die door de meeste bloggers wordt aangeraden. 

Deze plugin laat je exact zien wat er verbetert kan worden aan je SEO. O.a. de leesbaarheid van de tekst, het gebruik van keywoorden (in headers, in de snippet), de titel en de alt-tags worden beoordeeld. 

Samenvatting

Om een lang verhaal kort te maken is de SEO-trend voor 2020 eigenlijk simpel uit te leggen; eerlijke en waardevolle content op een betrouwbare, geoptimaliseerde website is de beste manier van SEO. Gelukkig kunnen de zoekmachines waardevolle content van hoge kwaliteit steeds beter herkennen en als je jezelf daarop focust, zul je alleen maar stijgen in de zoekresultaten.

 •  
  25
  Shares
 • 25
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.